Amalan-amalan di bulan Ramadhan

>> Tuesday, August 17, 2010

  •  Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan.
  •  Menempah pakaian untuk Ramadhan.
  •  Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan.
  •  Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam.
  •  Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
  •  Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
  •  Solat berjemaah setiap waktu.
  •  Solat jemaah di masjid/surau.
  •  Amalkan Qiyamulail walaupun pendek.
  •  Sahur diwaktu akhir.
  •  Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu.
  •  Mandi Janabat sebelum Imsak.
  •  Kurangkan tidur.
  •  Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
  •  Tunaikan Solat Dhuha.
  •  Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
  •  Tunaikan solat Rawatib.
  •  Jaga pacaindera.
  •  Elakkan gosok gigi pada waktu petang.
  •  Hadiri majlis ilmu.
  •  Buat baik pada ibubapa.
  •  Isteri hendaklah taat pada suami.
  •  Banyakkan bersedekah.
  •  Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yang belum dipanaskan oleh api.
  •  Berbuka bersama orang tua.
  •  Jemput tetamu berbuka.
  •  Kurangkan berat badan.
  •  Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)
  •  Baiki hubungan suami isteri.
  •  Baiki hubungan jiran.
  •  Isteri jauhi daripada keluar memakai mekap & perhiasan.
  •  Elakkan berbelanja berlebihan.
  •  Kuatkan kesabaran.
  •  Banyakkan selawat, istighfar, bertasbih.
  •  Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
  •  Mengejut anak dan isteri di malam Lailatul Qadar.
  •  Elakkan menonton TV yang mengandungi nafsu.
  •  Elakkan mendengar radio berunsur hiburan.
  •  Berdoa dengan nada lembut dan merayu.
  •  Jauhkan bercumbu dengan suami/isteri.
  •  Mendoakan ibu bapa samada hidup atau yang meninggal dunia.
  •  Melazimkan solat waktu.
  •  Elakkan sebelum berbuka bersiar-siar yang menjadikan pandangan liar.
  •  Elakkan banyak berhutang.
  • Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang.
  • Tunaikan zakat fitrah. 



    1 komen:

    Mr & Mrs Architect CuTe August 17, 2010 at 4:51 PM  

    saya dah tag kamu untuk black n white contest! :-) Jom join! :-)

    Post a Comment

    kepada yang baca blog ini semata-mata sebab nak menyibuk dan dengki pada cik q,terima kasih yeh kerana sudi datang melawat,blog ini diciptakan macam sampah,segala isinya ditaip ikut suka hati,walaupun tidak berguna tapi dicipta oleh aku dan diciptakan untuk aku,kalau tak suka tak payah baca,terus bla jer,pergi la jenguk blog-blog yang glamour dan best,
    aku nie tak glamour pun,akhir kata..kehidupan harus diteruskan,walaupun keputusan yang dibuat seringkali salah dan dikesali,
    so...happykan diri...happykan hidup....

      © cnq Simple n' Sweet by just2qasehlaura.com 2009

    Back to katak hijau